Jumaat Datang Lagi – 22 Jun 2018

Pada setiap hari khamis, kami akan diberi list brg keperluan rumah anak yatim untuk seminggu, dan pada hari jumaat, insyaallah kami akan turun untuk membelikan keperluan anak-anak yatim kita.

Kita hanya akan beri ikut keperluan. 
Elakkan pembaziran.

Kepada sesiapa yang ingin menderma anda boleh lah turut sama menyumbang dengan pelbagai cara sama ada wang, barang-barang, tenaga, masa, sokongan, kepakaran ataupun buah fikiran anda.

The kids need you!

Pm kami untuk berikan sumbangan anda.
Terima kasih.

TOTAL PERBELANJAAN : RM 322.24

Terima kasih kepada semua donor!

Berazam Untuk Berazam

Semua kita tahu Ramadhan dijanjikan oleh Allah didalamnya ada pelbagai2 kebaikan dan keistimewaan. 
Antaranya semua ibadah dilipatgandakan pahalanya & doa-doa orang yang berpuasa akan dimakbulkan.

Abdullah bin Umar RA meriwayatkan hadis daripada Nabi Muhammad SAW yg bermaksud:

“Sesungguhnya orang yang berpuasa itu mempunyai satu kesempatan berdoa yang tidak akan ditolak pada saat ia berbuka puasa.” 
(Riwayat Imam Ibnu Majah dan al-Hakim).

Pernah tak pada awal-awal tahun kita buat azam atau target? Secara ikut-ikutan sebenarnya…tapi susah nak tercapai?
Saya pun selalu macam tu dulu..

Antara perkara yang peribadi yang saya ingin kongsikan kepada semua kawan-kawan adalah…

Ramadhan sebenarnya adalah waktu paling baik untuk kita berazam… make a wish… write our hope… recite our desire…

Bukan pada awal tahun seperti kebiasaannya.

Contoh :

Ramadhan 2017, kita set beberapa target atau azam. Tak kisah apa pun, tentang hidup, ibadah, keluarga…
Sebagai contoh kita berazam ‘Tahun depan, aku target nak kasi sedekah sebanyak RMxxxxx. Semoga Allah makbulkan’

Jadinya bersihkan hati kita di sepanjang waktu terutamanya semasa sujud solat di Ramadhan 2017 tu, kita doakan n beritahu Allah segala apa yang kita dah target. 
Submit doa kita elok-elok.
Minta Dia bantu. 
(Sekiranya apa yang kita doakan itu baik untuk kita, mohon makbulkan)

Then bila tiba Syawal 2017, take a break enjoy beraya dan raikan kejayaan kita tahun lepas disambil susun plan secara kasar dalam otak kita how to achieved apa yang kita dah doa tu sampai tahun depan pula.

After Syawal, the real work starts. 
Study balik misi kita. 
Look around. Ask around.
Make it happen. 
Kita ada setahun sampai la Ramadhan 2018.

Adalah paling manis jika azam or target kita tu tercapai by Ramadhan 2018. 
10 Ramadhan pertama adalah Rahmat Allah.Bersyukurlah azam kita dah tercapai. Sujud dengan rasa berterima kasih.Gratitude. Blessing.

10 Ramadhan terakhir 2018, ulang semula.Make a wishlist. Target.

Dan raikan pada Syawal 2018 kejayaan yang dah kita capai semasa Ramadhan tahun ini….

Semoga tips peribadi saya ini dapat membantu anda.

#behearth
#wishlist

Friendly Announcement

There will be no GROCERY DAY on the 8th and the 15th JUNE 2018 as it fell on 1 SYAWAL.
On the last GROCERY DAY 2nd JUNE 2018 we have bought enough stock to support them to last for 2 weeks!
Half of the kids also may spend their Raya with their next to kin.

We would like to take this opportunities to applaud to all the kids, family, and friends, donor and volunteers for the great job that they have shown and the love that they have shared.

Our usual GROCERY DAY will continue as usual on 22nd JUNE 2018 insyaallah.

SELAMAT HARI RAYA , MAAF ZAHIR BATIN EVERYONE!

Keep the love spread
Keep making changes!

Mimie Mohd Sam
Founder and volunteers
Beheart Legacy
TOGETHER.WE CAN MENDED LITTLE HEARTS.

Baju Raya untuk Rumah Aman

Jumlah sebenar anak-anak di Rumah Aman adalah seramai 68 orang. Projek kutipan derma yang kita buat pada 1 Jun 2018 yang lepas hanya mampu untuk membelikan 23 orang anak perempuan baju raya dan keperluan mereka (Dengan bajet RM250 untuk seorang anak) Link : https://goo.gl/86z9ND
Oleh itu, kami perlu mencari sponsor lain pula bagi menampung Baju Raya anak-anak lelaki. Terima kasih kepada Puan dermawan Hasimah Mosit yang melorongkan kami kepada wakil NONA TV3 yang akhirnya membantu kami menampung baju raya untuk anak yatim lelaki juga. Terima kasih kepada semua donor. Ini adalah wajah-wajah anak yang telah anda bantu. Inilah Hari Raya kita sebenarnya #behearth #raya2018 #rumahaman #love #makeadifference #makeachange